Kontakta vår General Agent, Seatravel, på
08 1241 0087
opening hours
Måndag – Fredag: 
09:00 – 17:00

Vanliga frågor

Har du aldrig semestrat på en kanalbåt tidigare?

Om du har frågor om att kryssa med kanalbåt eller vill veta mer om kanalresor hittar du svar på de vanligaste frågorna här.


Om du inte hittar svar på just din fråga kan du alltid kontakta oss via formuläret längst ner på sidan.Slussar och förtöjningsplatser

 • Var kan jag lägga till och vad kostar det?

  I vissa områden kan du lägga till i naturen med hjälp av båtens rep och kilar som kan slås ned i kanalbanken.

  Du kan även lägga till i privata småbåtshamnar och du vill ha lite större komfort. Hamnavgiften inkluderar ofta saker som el och vatten, och kan skilja sig från region till region (några euro). Om du stannar vid en Le Boat-bas på vägen tar vi inte ut någon avgift.

 • Måste vi öppna slussarna själva? Hur svårt är det?

  Beroende på vilken region du befinner dig i kan slussarna vara manuella, bemannade av en slussvakt, elektriska eller automatiska, men oavsett system passerar du dem på ungefär samma sätt.

  Passagen genom de olika slussarna är ofta en av resans höjdpunkter! När du väl har tagit dig igenom den första slussen kommer du att inse hur enkelt det är.

 • Finns det några slussfria områden?

  Om du vill ha en slussfri kryssning rekommenderar vi Camargue i södra Frankrike. Många andra regioner har få slussar, så tala med våra säljare så hjälper de dig gärna att hitta rätt.

  Vi har också klassificerat våra kryssningar efter vilket tempo de håller. ”Lätta kryssningar” har endast några få slussar/broar och relativt få kryssningstimmar per dag.

Aktiviteter och tillägg

 • Går det att simma i kanalerna och floderna?

  Det går att simma i många floder, sjöar och laguner, men kontrollera alltid på basen att det är riskfritt. Vi rekommenderar inte att man simmar i kanalerna, men det finns många fina utomhusbassänger i närheten av våra kryssningsrutter om du vill ta dig ett dopp. Du kan också bege dig till sandstränderna vid Medelhavet eller nära vår bas i Nieuwpoort i Belgien.

 • Kan jag ta med en egen grill?

  Nej, enligt lag får endast fastmonterade grillar användas på båtar. Du kan hyra en av våra fastmonterade grillar som tillval till de flesta båtmodeller. Vissa modeller är utrustade med stekhäll. Fullständig information finns i båtspecifikationen.

 • Kan jag hyra cyklar? Hur låser jag dem?

  Ja, vi har ett helt nytt utbud av lätta 24-växlade terrängcyklar, minicyklar för kortare utflykter, barncyklar, påhängscyklar och cykelbarnstolar. Hjälmar kan också köpas på basen. Vi rekommenderar att du hyr minst två cyklar per båt. Det kan vara klokt att boka cyklarna i förväg.

  Alla cyklar kommer med lås. Beroende på modell kan du låsa fast dem på soldäck eller bak eller fram på båten. För bästa säkerhet och komfort rekommenderar vi att ni alltid låser fast cyklarna under färd och inte överfyller båten med cyklar.

 • Går det att fiska?

  Fiskeentusiaster kan roa sig kungligt på floden, så ta med dina spön och glöm inte fiskekortet! Fiskekort som gäller under resan kan köpas på lokala butiker. Klicka här om du vill veta mer om fiskemöjligheterna.

Vad ingår?

 • Vad ingår i priset? Vad ingår inte?

  Priset inkluderar hyra av båten och dess utrustning (t.ex. köksutrustning), handdukar och sängkläder för alla passagerare, en hanteringsgenomgång, teknisk support, kryssningsinformation ombord och slussavgifter (förutom på Irland där slussavgifter betalas på plats som tillägg).

  Tilläggsprodukter, bränsle, hamnavgifter, påfyllning av vatten/bränsle och resor till basen ingår INTE i båtpriset.

 • Ingår handdukar och sängkläder?

  Ja, Le Boat tillhandahåller handdukar och sängkläder på alla båtar, i förhållande till antalet passagerare.

 • Vad bör jag ta med mig?

  Vi rekommenderar att du tar med dig någon typ av halkfria skor, t.ex. seglarskor, och ett par handskar. Det är även bra att packa i små, gärna mjuka resväskor eftersom sådana är lättare att packa undan på båten.

  Du kan ta med mat om du vill, men de flesta baser ligger i närheten av en matbutik som enkelt kan nås med bil. Du kan även beställa en matkasse i förväg som väntar på dig på båten.

 • Hur mycket kostar bränslet?

  Precis som med hyrbilar levereras båten fulltankad med diesel och du betalar för den mängd bränsle som du använder (normalt behöver du inte tanka under resan).

  I Frankrike, Italien, Tyskland, Belgien och Holland baseras kostnaden på antal motortimmar – dvs. hur lång tid du kört motorn. I Storbritannien och Irland baseras kostnaden per liter. Observera att bränsle kostar extra och betalas i lokal valuta. På grund av detta kan kostnaden komma att ändras.

  Före avresan lämnar du en deposition för bränslekostnaden under kryssningen. I slutet av semestern får du antingen tillbaka överskottet eller så ombeds du att betala eventuell överskjutande kostnad. Depositionen för bränslekostnaden baseras på båtens motorstorlek.

Erfarenhet och instruktioner

 • Behöver jag något intyg eller någon licens?

  På nästan alla våra resmål/kryssningar krävs inget förarintyg för din båtsemester. Efter att du fått instruktioner för båten kommer du att få ett tillfälligt intyg som gäller för resans längd. I Tyskland krävs förarintyg i vissa områden. Se kryssningsinformationen eller kontakta oss om du vill veta mer.

 • Behöver jag ha erfarenhet av att köra båt?

  Inte alls. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av båtar för att åka på båtsemester med oss. När du kommer till basen får du en detaljerad genomgång av båten – allt från vilka knopar du ska använda till hur spisen fungerar. Vår personal tar med dig ut på båten i en timme eller två och går igenom alla kontroller tills du har full koll på hur båten ska hanteras under resan.

 • Hur gammal måste jag vara för att köra båten?

  Du måste vara minst 18 år för att få köra båten i Storbritannien och Europa, och 21 år på Irland. Minst 2 vuxna måste finnas på båten.

 • Vad innehåller den kryssningsdokumentation jag får?

  När du har bekräftat din bokning får du en karta över området. Under fliken ”Har du redan bokat?” på hemsidan hittar du filmer som visar hur du hanterar båten och annan praktisk information. Ombord på båten hittar du en detaljerad karta eller kanalguide som du kan använda på resan. Du kan beställa en kanalguide i förväg direkt från våra partner. Ytterligare information finns under ”Har du redan bokat?”.

Diverse

 • När och hur bokar jag?

  Du kan boka din Le Boat-semester när som helst på nätet (säker betalning) eller genom att ringa vårt erfarna säljteam på 0770-77 20 77.

 • Kan jag ta med hunden på semestern?

  Självklart kan du det. En extra kostnad på 55 USD per hund tillkommer då. Vi rekommenderar att du inte tar med dig fler än två hundar per båt.

Om båten

 • Vad är minsta och största antal personer på båten?

  Det måste finnas minst två vuxna (över 18 år) på båten för att man ska kunna ta sig igenom slussarna och navigera på ett säkert sätt. Hur många som ryms på båten beror på båttyp. Le Boat har båtar som passar sällskap på 2–12 personer. Mer detaljerad information om båtarna finns på fliken ”Våra båtar”.

 • Vilken utrustning har båten?

  Alla våra båtar är fullt utrustade för ett bekvämt liv ombord. Spis/ugn och kylskåp finns på alla båtmodeller.

  Vissa båtar har ytterligare utrustning, som mikrovågsugn eller säkerhetsskåp. Se alla utrustningsdetaljer på båtmodellens sida.

 • Ska jag fylla på bränsle och vatten?

  Ja och nej.

  Bränsle: Båten kommer med en full bränsletank som räcker för 8–10 dagars kryssning. Du lämnar en bränsledeposition i början av resan och i slutet räknas den av mot din faktiska förbrukning.

  Vatten: Vattentanken räcker till 2–3 dagars normal användning (dusch, disk och dricksvatten). Du måste fylla på den i några av de hamnar du passerar längs vägen. Detta kostar ofta några euro.

 • Finns det el och internet ombord?

  Alla båtar är utrustade med ett 12 volts cigarettändaruttag (samma som i en bil) som du kan använda för att ansluta mobilladdare och annan mindre utrustning.

  Vissa av våra båtar har bäggedera, andra inte. Exakta uppgifter finns i båtens specifikation.

  Inga av våra båtar har internetanslutning, men om du kryssar i Frankrike kan du hyra en Wi-Fi-enhet för resan.

Hjälp och säkerhet

 • Vad händer om båten slutar fungera?

  I nödfall kan du kontakta någon på basen på dess öppettider så åtgärdar vi problemet omedelbart. Om du mot förmodan skulle få problem med båten gör vi vårt bästa för att skicka en tekniker till dig inom fyra timmar från ditt samtal. Om båten anses obrukbar under mer än en halv dag kommer du att erbjudas ersättning baserat på båtens dagshyra. Fullständig information om denna garanti finns i våra resevillkor.

 • Finns det flytvästar?

  Det finns flytvästar och livbojar på alla båtar. Vi rekommenderar att barn alltid har flytvästen på sig under färd.

Navigering

 • Hur enkelt är det att navigera?

  Vattenvägarna är extremt lugna och lättnavigerade, med endast kortare avsnitt som påverkas av tidvattnet. Strömmar och vattenstånd regleras av slussar, som antingen sköts automatiskt eller av en slussvakt. Vi har också klassificerat våra kryssningar efter vilket tempo de håller. ”Lätta kryssningar” körs på lugna vatten med få slussar och relativt få kryssningstimmar per dag.

 • Hur många timmar om dagen bör jag köra?

  Om du kör 4–5 timmar om dagen hinner du normalt se mycket av regionen samtidigt som båtens batterier hålls välladdade. Du behöver dock inte stressa – kryssa så mycket eller så lite du vill och utforska landsbygden och alla sevärdheter i din egen takt.

 • Hur fort bör jag köra?

  En kryssning ska vara avkopplande, så 6–7 km/h är den rekommenderade maxhastigheten. Då kan du njuta av omgivningarna fullt ut och framför allt undvika att störa djur- och fågellivet på och kring vattnet.

 • När får jag köra båten? (kryssningstid/natt)

  Säsongen för våra båtresor beror på när vattenvägarna öppnar. De flesta vattenvägar brukar vara öppna från mitten/slutet av mars till slutet av oktober/början av november.

  Slussarna är normalt öppna från 9 till 18, vilket även är den tid på dagen då kryssningen sker. Kryssning på natten är inte tillåtet.

 • Vart får jag åka?

  Vi har sammanställt en lista över föreslagna rutter, både i vår broschyr och på vår webbplats, men så länge du återlämnar båten till den valda basen i rätt tid är det fritt fram att utforska vattendragen som du vill. Så om du hittar en stad du gillar är det helt ok att stanna där över natten och utforska vidare dagen därpå. Våra båtar är endast utformade för kanaler och floder inne i landet, så det är inte tillåtet att ge sig ut på öppet hav.

 • Finns det några navigeringsbegränsningar? (slussar, broar, översvämning)

  Slussarna är öppna under större delen av dagen, men är ofta stängda under lunch och på vissa helgdagar.

  På Irland kan vissa båtar inte köra på Lough Allen. Se båt-/kryssningsinformationen eller kontakta oss om du vill veta mer.

  Vid översvämningar stoppas resan. Våra säljare eller vår baspersonal kontaktar dig så fort vi får denna information från myndigheterna. Kontakta oss för mer information.

Ankomst

 • När hämtar och lämnar jag båten?

  Den normala uthämtningstiden är mellan 16.00 och 17.00, och båten återlämnas kl 09.00 den sista dagen.

  Vi rekommenderar att du kommer till basen mellan 14.00 och 15.00 för att få en båtgenomgång och instruktioner. Om du vill få några extra timmars kryssning på start- och/eller slutdagen kan du boka tidig incheckning eller sen utcheckning.

 • Vilka språk talas på baserna?

  Det lokala språket talas, men minst en person på alla våra baser talar även engelska.

 • Var kan jag parkera bilen?

  De flesta av våra baser har låsta utomhusparkeringar och/eller parkeringsgarage som kan bokas som tillval.

 • Hur tar jag mig till basen? Kan jag få transfer dit? (enkel resa/flyg/tåg)

  Under rubriken ”Mer information” om regionen och kryssningen hittar du information om hur du tar dig till våra baser. En fullständig vägbeskrivning till avresebasen finns under rubriken ”Före avresan” när du har valt din avresebas.

  Le Boat kan ordna transfer till och från valfri flygplats, tågstation, stad eller hotell. Kontakta våra säljare och be att få ett formulär för detta. Transferkostnaden betalas på plats i lokal valuta förutom på Irland, där transfer måste förskottsbetalas före ankomst.

  Om du åker en enkelresa kan vi köra din bil från avresebasen till slutbasen så att den väntar på dig när du kommer fram. Vi kan även ordna taxi från slutbasen till avresebasen.

 • Kan jag förbeställa livsmedel?

  Du kan förbeställa vissa livsmedel som levereras till båten på avresedagen. Du måste ladda ned inköpslistan och skicka tillbaka den till basen minst två veckor före avresa. Klicka här och välj avresebas.

Din fråga
Hittar du inte din fråga är det bara att kontakta oss! Lämna dina kontaktuppgifter om du vill veta när din fråga har besvarats: